Welkom bij

Wereldwinkel Lelystad

Piet Hein Eek

Fair Trade Lifestyle uit Vietnam

Samen met pottenbakkers in Vietnam ontwierp Piet Hein Eek vazen die een moderne vorm combineren met traditionele Vietnamese kleuren en motieven. De glazuurschilders decoreren hun keramiek al eeuwenlang op dezelfde manier. Piet Hein Eek vroeg hen om de kraanvogel en bamboe motieven net even anders toe te passen. Daardoor worden de decoraties ineens verrassend grafisch en modern.

In Vietnam worden heel diverse producten gemaakt van allerlei materialen en er wordt zeer verfijnd gewerkt. FairForward, een van de grote Fair Trade inkooporganisaties, werkt nauw samen met een marketingorganisatie in Vietnam, die is opgericht door twee maatschappelijk werksters. Zij zagen dat veel mensen, naast hulp op sociaal vlak, vooral gebaat waren bij een beter inkomen.

De producenten werken vanuit huis of zijn verbonden aan kleinere of iets grotere bedrijfjes waarmee wordt samengewerkt. Naast de zorg voor werk en inkomen heeft de Vietnamese marketingsorganisatie een ontwikkelingsfonds. Daaruit worden leningen aan individuele producenten en werknemers verstrekt en kunnen hun kinderen een studiebeurs krijgen.

De ontwerpen van Piet Hein Eek waren in eerste instantie wel een stuk ingewikkelder dan waar de Vietnamezen aan gewend waren. Eén van de decors die Piet Heen Eek bedacht, was een vlucht ganzen Zij wilden graag afbeeldingen maken die ze al maakten, vooral omdat maar een klein deel van de schilders op het gewenste niveau kon werken. Toen de ganzen ingeruild werden voor een vlucht kraanvogels was een groot deel van deze koud water vrees over. Naast de kraanvogels zijn er ook mooie ontwerpen met bamboe als basis.