OCEAN SOLE

De kleurrijke Ocean Sole beelden zijn niet alleen geweldig om te zien, ook het verhaal achter de beelden is inspirerend en indrukwekkend. Zodra mensen horen van welk materiaal de beelden zijn gemaakt, krijgen we vaak verbaasde blikken; flip flops (teenslippers)?! Gepassioneerd door de oceanen, duurzaamheid en zich bewust van het belang van ecosystemen, tackelt Ocean Sole vervuiling door teenslippers en andere plastics. Een groot gedeelte van de wereldbevolking – en met name in ontwikkelingslanden – loopt op teenslippers van schuimrubber (polyurethaan). Teenslippers zijn goedkoop in aanschaf, maar niet duurzaam in gebruik. Dit in combinatie met een onderontwikkeld afvalverwerking-systeem zorgt ervoor dat in landen als Kenia de teenslippers in de natuur en uiteindelijk in de oceanen terecht komen.

          ‚Äč

Het afval dat in zee drijft wordt door zeestromingen meegevoerd en blijft vaak achter op een plek waar deze stromingen bij elkaar komen. Dit wordt de 'Plastic Soep' genoemd. De Plastic Soep is een groot ‘eiland’ van drijvende plastics dat zich heeft gevormd in de oceanen. Door het zoute zeewater en ultraviolet licht valt dit plastic langzaam uiteen in heel fijne stukjes. Veel van deze kleine plasticdeeltjes worden door vogels en andere zoogdieren gegeten en komen zo terecht in de voedselketen, met als gevolg vergiftiging en verstoring van de hormoonhuishouding bij deze dieren. Daarnaast spoelt een groot gedeelte van de Plastic Soep (waaronder de teenslippers) aan op de stranden van o.a. Kenia.

Ocean Sole's werkwijze

De aangespoelde teenslippers worden verzameld en schoongemaakt door medewerkers van Ocean Sole. Vervolgens worden de teenslippers tot grote blokken gelijmd, waaruit het creatieve team van ambachtslieden de mooiste beelden houwt. Olifanten, giraffen, leeuwen, neushoorns en nog veel meer bekende dieren van de Afrikaanse savanne komen tot leven uit de teenslippers. Iedere Ocean Sole kunstenaar heeft zijn of haar eigen specialisme. De ene kunstenaar is bijvoorbeeld beter in het vormen van de allerkleinste modellen, terwijl de ander zich waagt aan de grootste creaties!

Nieuwsgierig geworden? Kom de collectie bekijken in onze fysieke winkel!